Акція: Замовте будь-яку послугу на платформі Telecomsvit - отримайте кешбек 5% від абонентської плати. Деталі

Як провайдери працюють в умовах великого попиту на підключення оптикою

23.07.2024

|

schedule

7 хвилин

Війна в Україні, відключення електропостачання, розвиток телекомунікаційної інфраструктури та зростання попиту на високошвидкісний стабільний інтернет в Україні. Це все призвело до незвичайних викликів, з якими провайдери по всій країні вимушені боротися щоденно.

Як провайдери працюють в умовах великого попиту на підключення оптикою

Зміст:

Ми в Telecomsvit вирішили дослідити, як українські інтернет-провайдери адаптуються до нових реалій, забезпечуючи стабільність і надійність інтернет-з’єднання для своїх користувачів.

Для проведення аналізу роботи інтернет-провайдерів України в теперішніх умовах були запрошені телекомунікаційні компанії з різних областей країни. Це дозволило всебічно оцінити стан ринку телекомунікацій, забезпечило нам більш незалежну аналітику і дозволило виявити цікаві рішення.

Загальна інформація про провайдерів

Різні провайдери, такі як Lcom, FREEWAY, “Макснет”, UTELS, Intelekt, LinkCom, SOHONET та “Копійка”, працюють у різних регіонах України, включаючи Київ, Харків, Львів, Одесу, Житомир, Чернівці.

Провайдери пропонують підключення за різним технологіями від радіозасобів до сучасних версій PON. Найбільш розповсюджені це GPON та FTTH.

Середня частка бізнес-абонентів у провайдерів складає 15%. В той самий час є провайдери, які мають і всі 40% бізнес-користувачів серед своєї абонентської бази.

Складнощі у роботі провайдерів

З початком повномасштабної війни в Україні інтернет-провайдери зіткнулися з низкою обставин, що ускладнюють їхню роботу та здатність задовольняти зростаючий попит приватних, а також бізнес-абонентів на стабільний та високошвидкісний інтернет.

Провайдери виділяють дві основні проблеми: нестача фінансів та дефіцит персоналу. П’ять провайдерів з восьми відмічають дефіцит кваліфікованих кадрів. Лише три з восьми наголошують на брак фінансових ресурсів.

Фінанси та персонал

Військові дії призводять до пошкодження або повного знищення телекомунікаційної інфраструктури. Відновлення об’єктів, які постраждали потребує значних фінансових, людських ресурсів та часу, що ускладнює процес швидкого повернення до нормального режиму роботи мереж провайдерів.

Часті блекаути призводять до перерв у роботі мереж, що негативно впливає на стабільність інтернет-з’єднання та задоволення потреб абонентів. Провайдери вимушені модернізувати свої мережі та використовувати резервні джерела живлення, що збільшує капітальні та операційні витрати провайдерів.

Як зазначає представник компанії UTELS:

quotes_icon

“Найбільші складнощі через часті відключення електрики це великі грошові вкладення на купівлю інверторів, джерел безперебійного живлення, якісних компонентів для них, та аккамуляторів”.

Провайдери зараз не просто інвестують у розвиток мереж, а вкладають додаткові ресурси, слідуючи не класичному розвитку бізнесу, а намагаючись всіма силами зберегти бізнес та надати користувачам якісні і своєчасні послуги.

Забезпечення обладнанням та матеріалами для ремонту та модернізації мереж ускладнене через порушення логістичних ланцюгів. Це призводить до затримок у поставках необхідного обладнання та зниження швидкості робіт.

Провайдер Lcom поділився, що існує великий дефіцит кваліфікованих фахівців, наприклад, монтажників, для своєчасного додаткового підключення. Через міграцію населення та мобілізацію теж саме зазначають майже всі опитані провайдери.

Компанії беруть на роботу стажерів, людей без досвіду та проводять навчання. Крім того, колективи можуть працювати додаткові робочі години, що дозволяє швидше здійснювати відновлення та модернізацію мереж, задовольнити зростаючий попит клієнтів та скорочувати час очікування на підключення.

При всіх цих викликах провайдерам треба витримувати баланс в своїх политиках ціноутворення для запобігання шокуючого зростання цін на свої послуги.

Але навіть попри ці складні умови українські телекомунікаційні компанії демонструють стійкість та інноваційний підхід, впроваджуючи креативні рішення та сучасні технології у свою роботу.

Зростання попиту на оптичні технології

Останніми роками попит на підключення оптикою значно зріс. Спочатку це було пов’язано з необхідністю абонентів мати високу швидкість доступу до глобальної мережі.

Останні два роки наочно показали, що оптичні технології менш залежні від відключень електроенергії. Справжній бум попиту на них відбувся восени та взимку 2022 року і знову в 2024 році під час віялових відключень електропостачання.

За даними річного звіту НКЕК за 2023 рік видно, що кількість точок підключення по технології PON зросла на 11% до 3,33 млн одиниць за попередні 2 роки, а по технології сімейства FTTx зменшилась на 7,2% до 3,77 млн точок підключення. Суттєві зміни відбулись протягом 2023 року.

Динаміка підключень FTTx та xPON

Зараз провайдери продовжують активно переходити на технології сімейства PON (Passive Optical Network), що дозволяє забезпечити високу швидкість передачі даних та стабільність з’єднання і суттєво знизити залежність від блекаутів.

За даними нашого опитування, більшість провайдерів використовують саме технологію GPON. Наприклад, інтернет-провайдер “Копійка” зазначив, що 99% нових підключень здійснюються виключно оптоволоконним кабелем по технології GPON:

quotes_icon

“Частина існуючих абонентів залишаються підключені мідним кабелем, але їхня кількість постійно зменшується, оскільки поступово ми переключаємо всіх на оптику. Абонентів, які підключені по іншій технології, ніж GPON, вже менше 35%”, — повідомляє директор компанії Андрій Боберський.

Енергонезалежний інтернет

У відповідь на виклики, пов’язані з нестабільним електропостачанням, провайдери розробляють різні рішення для забезпечення безперебійного доступу своїх клієнтів до інтернету.

Керівник відділу по роботі з В2В сегментом компанії “Макснет”, Дмитро Білоконь, зазначив, що їх компанія активно перебудовує мережу за технологіями PON, а саме XGS-PON:

quotes_icon

“Ми поставили перед собою мету – повністю перебудувати мережу за технологіями сімейства PON. Наразі ми вже підключаємо В2В клієнтів за технологією XGS-PON, яка забезпечує симетричну пропускну здатність 10 Гбіт/с та має багато інших переваг”.

Будь-яка телекомунікаційна мережа будується з використанням активного обладнання, яке споживає електроенергію. Сама по собі технологія PON не вирішує проблему віялових відключень електропостачання. Але грамотне планування топології мережі та точний розрахунок конфігурації джерел резервного живлення для вузлів мережі дозволяють нівілювати вплив відключень централізованого електропостачання.

quotes_icon

“Сама технологія GPON не гарантує абонентам інтернет без світла. Усе залежить від провайдера, від того, як він побудував свою мережу. Що стосується нашої компанії, то ми надаємо інтернет без світла за цією технологією на понад 72 години”, — зазначає Андрій Ковальчук, виконавчий директор компанії LinkCom.

В джерелах безперебійного живлення провайдери встановлюють сучасні LFP акумулятори. Вони мають високу енергоефективність і довгий термін служби, що дозволяє заряджати батареї за декілька годин і забезпечувати надійну роботу мережі протягом тривалого часу без необхідності частого обслуговування. У деяких випадках провайдери мають автономність 96 годин.

Важливим кроком для посилення енергоефективності мережі є використання сучасного обладнання. Виробники телекомунікаційного обладнання, слідуючи світовим екологічним тенденціям, пропонують рішення зі зниженим енергоспоживанням.

Наприклад, інтернет-провайдер Еверест здійснив модернізацію своєї мережі, замінивши обладнання на сучасніші зразки.

Гонитва за GPON

“GPON” став модним словом завдяки реальним перевагам, міфам, потужній рекламі провайдерів, пресі та сарафанному радіо.

На питання про те, чи варто клієнтам “ганятись” за GPON з метою отримання стабільного інтернету під час блекаутів, думки провайдерів розділились.

Ця технологія вже наочно продемонструвала свої переваги. На сьогоднішній день GPON став не лише сучасністю, а і майбутнім телекомунікаційного ринку України.

quotes_icon

“В більшості операторів саме PON мережі є максимально захищені від знеструмлення”, — коментують у інтернет провайдера FREEWAY.

З іншого боку, провайдери вважають, що якщо для абонента важлива не стільки висока швидкість доступу до інтернету (більше 100 Мб/с), а його стабільність під час відключень світла, то GPON не є панацеєю.

Якщо мережа FTTH має продуману топологію та вузли, що забезпечені достатнім резервуванням по живленню, абонент отримує таку ж саму високу стабільність з’єднання, як і при підключенні технологією GPON.

При цьому абонентам не варто забувати, що забезпечення живленням їх обладнання знаходиться в межах їх відповідальності. Провайдери можуть запропонувати їм різні варіанти повербанків або міні-ДБЖ.

Технології підключення інтернету для бізнес-клієнтів та SLA

У сучасному світі дієздатність багатьох бізнесів не можлива без доступу до інтернету. Перебої та нестабільність в підключені призводять до збитків, недоотриманого прибутку та навіть репутаційних втрат.

Саме тому бізнес-абоненти, як ніхто інший зацікавлені в побудові телекомунікацій, які здатні якомога надійніше захистити підключення, а також в пошуку нових технологій для впровадження стійкості.

quotes_icon

“Зміна однієї технології на іншу є необхідною для отримання нових можливостей і підвищення ефективності”, — підтверджує представник провайдера SOHONET.

Серед топ-рішень, окрім енергонезалежних технологій, можуть бути:

  • підключення до одного провайдера декількома незалежними лініями;
  • підключення безпосередньо до центрального вузла провайдера;
  • підключення до декількох провайдерів.

З досвіду провайдерів, це потрібно в основному великому бізнесу та тим, які критично залежать від стабільного інтернету. Наявність декількох (двох, трьох) провайдерів на об’єктах бізнесу також досить розповсюджена практика.

SLA (Service Level Agreement) — угода між постачальником послуг і користувачем, яка визначає рівень надання послуг. SLA залишається популярним типом угоди, оскільки вона забезпечує більшу впевненість у відповідальності провайдера.

На сьогодні, крім традиційних для телеком-сфери параметрів, в SLA додають час гарантованої роботи послуги при настанні блекауту. Традиційно це від 8 годин.

quotes_icon

“Послуги з SLA прописані в договорі про надання послуг, а саме час на відновлення декілька годин, безперебійність від 8 годин, всі вузли зарезервовані другими лініями, акумуляторами та генераторами”, — поділився провайдер Intelekt.

Бізнес може індивідуально обговорити інші тривалості, необхідні з урахуванням специфіки їх роботи.

Чи готові клієнти чекати? Міграція абонентів між провайдерами

Однією з важливих тем, що впливає на телекомунікаційний ринок України в умовах війни та блекаутів, це потреби клієнтів та їх готовність чекати на підключення.

Більшість провайдерів зазначають, що в умовах підвищеного попиту черга на підключення за GPON може варіюватися від кількох днів до кількох місяців. При цьому запити бізнес-абонентів у всіх провайдерів в приоритеті. Для роботи з ними навіть існують окремі команди. В середньому максимальна черга для бізнесу складає до кількох тижнів.

Терміни підключення абонентів

Провайдери мають в своєму арсеналі різні механізми пришвидшення підключення (за наявності технічної можливості):

  • Без додаткової плати:
    • колективне підключення кількох абонентів на одній локації,
    • передоплата за тривалий період користування.
  • За додаткову плату:
    • послуга термінового підключення,
    • послуга екстра термінового підключення (протягом доби).

Попит на енергонезалежний інтернет змушує зацікавлених користувачів, які не готові довго чекати оновлення підключення від своїх поточних провайдерів, звертатися до інших телекомунікаційних компаній. Це призводить до міграції абонентів між провайдерами.

Провайдери зазначають, що вже почали спостерігати міграцію абонентів. Велика кількість запитів створюється здебільше тому, що клієнти одночасно звертаються до декількох провайдерів, вимагаючи якнайшвидшого підключення.

Подальші висновки про результати такої міграції та вплив на перерозподіл часток ринку серед провайдерів, можна буде робити, коли ситуація з попитом на підключення стабілізується.

Поточний стан та перспективи ринку телекомунікаційних послуг в Україні

Ситуація у провайдерів по всій країні приблизно однакова. У всіх спостерігається великий попит на нові підключення за технологією GPON. Провайдери стикаються з дефіцитом кваліфікованих фахівців, і активно вкладають гроші в розвиток своїх мереж, приділяючи особливу увагу енергоефективності.

Вже зараз можна зробити висновки, що попит на оптичні підключення буде продовжувати зростати, особливо в умовах частих відключень електроенергії. Провайдери будуть і далі інвестувати в розвиток технологій GPON та резервування обладнання. Очікується, що частка бізнес-клієнтів, які підключаються до двох і більше провайдерів для забезпечення безперебійного доступу до інтернету, зростатиме.

Українські провайдери завжди готові запропонувати клієнтам різні варіанти рішень для задоволення їх потреб у доступі до інтернету. Телеком ринок України, незважаючи на всі виклики сучасності, демонструє стійкість, життєздатність і сталий розвиток, завдяки професіоналам та високому попиту на послуги зв’язку.

Надання високоякісних послуг, стабільного інтернету та застосування надійних технологій є пріоритетом для телекомунікаційних компаній в Україні в умовах сучасних викликів.

Дякуємо всім провайдерам, що взяли участь в опитуванні та поділилися своїм досвідом і баченням.

Раніше ми писали, як шукати провайдера за адресою — зібрали все, що потрібно знати.

Якщо у вас є цікава новина про телекомунікації для бізнесу напишіть нам через сторінку

Контакти

Інші новини

Читати всі

Telecomsvit перетнув рубіж замовлень на 50000 грн: дякуємо нашим користувачам і партнерам!

Telecomsvit перетнув рубіж замовлень на 50000 грн: дякуємо нашим користувачам і партнерам!

22.08.2024

|

schedule

1 хвилина

Всі телеком-оператори на одній платформі

Економте свій час і ресурси - швидко і безкоштовно замовляйте послуги на Telecomsvit

Замовити
want-to-try
want-to-try
telecomsvit

Об'єднуємо телеком-операторів та замовників

Зроблено в Україні

info@telecomsvit.com

+38 063 163 10 10

(10:00 - 18:00 Пн-Пт)

facebooklinkedin

© 2024 Телекомсвіт